KAKTUSZMÁNIA

A kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékház egyik legrégebbi sorozata, az Ember és Természet Kollégium 9-ik évadjába lép jövő héten! Vendégünk Nagy Béla kaktuszgyűjtő lesz, aki Kaktuszmánia címmel tart előadást 2018. október 10-én, szerdán, 18.30 órától.

A kaktusz szó hallatán a karácsonyi kaktuszok, vagy esetleg a vadnyugati filmek elmaradhatatlan hatalmas méretű oszlopkaktuszai jutnak legtöbbünk eszébe. E két véglet között a kaktuszok világa azonban sokkal változatosabb és érdekesebb. Nos, ebbe a csodás, színpompás egzotikus világba kaphatnak betekintést mindazok, akik szerda este ellátogatnak a Györkös-házba. A sok színes fotóval tarkított vetített képes előadás során lehetőség lesz megismerkedni a kaktuszok származásával, világhódító útjának történetével, és sok-sok érdekes, kevésbé ismert információval, de a résztvevők számos olyan gyakorlati tanáccsal is gazdagodhatnak, amelyek úgy a kezdő, mint a már gyakorló kaktuszgyűjtők számára hasznosak lehetnek.

Az est és egyben a sorozat házigazdája dr. Farkas György.

Kolozsvári Magyar Napok 2018

KONCERTEK

AUGUSZTUS 19.
Mátyás udvar
18.30 EVILÁGI
20.00 METROPOL GROUP

AUGUSZTUS 22.
Farkas utca
17.00 JÓVILÁGVAN
19.00 HAJLIK A NÓTAFA
Mátyás udvar
23.00 BARICZ
Főtér
18.30 KNOCK OUT
21.00 LOVASI ’18

AUGUSZTUS 23.
Farkas utca
19.00 OPERETT GROUP
Mátyás udvar
18.00 EURÓPA KIADÓ
22.30 GITÁREST
Főtér
19.00 SZABÓ BALÁZS BANDÁJA
21.00 RÚZSA MAGDI

AUGUSZTUS 24.
Farkas utca
17.00 MISZTRÁL
18.30 CARBONFOOLS
Mátyás udvar
18.00 MUSICA HISTORICA
22.30 BOHEMIAN BETYARS
Főtér
19.00 KERESZTES ILDIKÓ
21.00 RÉVÉSZ SÁNDOR – ZÁVODI JÁNOS: PIRAMIS ÉVEK

AUGUSZTUS 25.
Farkas utca
14.00 3AD
16.00 OPERETTISSIMO
18.00 ISZKIRI
20.00 VINTAGE DOLLS
Mátyás udvar
18.00 BORDÓ SÁRKÁNY
22.30 STONED
Főtér
19.00 BAGOSSY BROTHERS COMPANY
21.00 DEMJÉN FERENC

AUGUSZTUS 26.
Farkas utca
15.00 MAGYAR NÓTA HATÁROK NÉLKÜL
17.30 SIMÓ ANNAMÁRIA
19.30 FUNKORPORATION
Mátyás udvar
18.00 NAGY JÁNOS TRIÓ
Főtér
21.00 100 TAGÚ CIGÁNYZENEKAR

A Mozart! című nagyszabású musical premierje lesz Kolozsváron 2018. Július 10-én

A kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum újabb nagyszabású musical-bemutatóra készül. A Mozart! című produkció premierjére július 10-én 18:30-tól kerül sor a Kolozsvári Magyar Operában.

Július 10-én 18:30-tól újabb – sorrendben az ötödik – musicaljét mutatja be Kolozsváron az Apáczai Csere János Elméleti Líceum kórusa – Lovassy Cseh Tamás rendezésében. A Mozart! Lévay Szilveszter és Michael Kunze német nyelvű musicalje, melyet 1999-ben mutattak be Ausztriában. 

A várhatóan nagy érdeklődésre való tekintettel érdemes idejében helyet foglalni a bemutatóra, melyet bárki megtehet a Kolozsvári Magyar Opera jegypénztáránál hétfőn, szerdán és pénteken 10.00 és 16.00 óra között, kedden és csütörtökön pedig 13.00 és 19.00 óra között, valamint telefonon a 0754-050150-ás és a 0371-395790-ás telefonszámokon, továbbá az apaczaimusical@gmail.com e-mail címen. A meghívók kiváltásával az érdeklődők támogatják az apáczaisok bemutatóját, ezért 15 és 20 lejes támogatói meghívók válthatók.

XXVII. Szabédi Nap

2018-05-10

 Györkös Mányi Albert Emlékház

 Republicii/Majális utca, 5 szám, Kolozsvár

PROGRAM

 17:45

Koszorúzás a Szabédi Emlékháznál (Lázár / Gh. Lazăr u. 30.)

Beszédet mond: Széman Péter EMKE-elnök

 18:15

Koszorúzás a Házsongárdi temetőben Szabédi László sírjánál

Beszédet mond: Mezei Csaba unitárius lelkész

 19:00

(Györkös Mányi Albert Emlékház, Majális / Republicii u. 5/1.)

Megnyitó, köszöntő: Széman Péter EMKE-elnök; Bartha Katalin Ágnes, az EMKE Szabédi Emlékház vezetője, irodalomtörténész

 19:10

Felolvasószínházi előadás

Szabédi László: Van egy témám c. darabjának ősbemutatója

Előadják a Magyar Színházi Intézet, Színház és Televízió Kar, BBTE másodéves színészhallgatói

Rendező: Pethő Anikó

 19:50

Szabédi László és az intézmények

A beszélgetésen részt vesz: Bartha Katalin Ágnes, Kovács Sándor, Máthé Dénes, Múzes Huba, Tompa Andrea

Moderál: Biró Annamária irodalomtörténész

 

Szervezők: EMKE

  1. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

 

Rendezvény

Az egér, aki nem ismerte a félelmet

 2018-05-11

 11:00

 Puck Bábszínház

 Király utca 23 szám, Kolozsvár

Az egér, aki nem ismerte a félelmet a Grimm testvérek meséjének színpadi adaptációja.

Az egerek világában, akár csak az emberekében nagyon fontos szerepe van a bátorságnak, ugyanakkor legalább ennyire fontos szerepe van a félelemnek is, hiszen aki túl fejetlenül bátor, vagyis vakmerő, az könnyen bajba kerülhet. „Nem egér, aki nem fél” – mondják többször Mezei Cingár Elemérnek, az előadás főszereplőjének, aki azzal tűnik ki egértársai közül, hogy bár nem fél, vakmerősége eszességgel és leleményességgel társul. Jutalma nem lesz más, mint Cincinella királykisasszony, XIII. Albino Lajos lánya. Addig viszont kalandos és veszélyes az út, hiszen a Sötét Zúgon keresztül meg kell küzdenie Szőr Bőregérrel, meg kell nyernie Ősz Nyest Úr bizalmát és be kell csapnia Mucifert és Cucifert.

A másokért vállalt felelősség öntudatossá tesz és tudatosítja az egyéni határokat. Mezei Cingár Elemér akkor ismeri meg a félelmet, amikor az, akit szeret bajba kerül, bátorsága pedig példát mutat a Padlás népének.

„A kesztyűs bábos előadás nagy kihívás egy tapasztalattal rendelkező bábos számára is: sok szereplő, sok kellék, két kézzel bábozás és a nem konvencionális paravánmagasság bonyolítja a játékot” – vallja az előadás rendezője, de bízik a színészekben és abban, hogy örömmel fogadja majd a kolozsvári közönség az előadást.

Szövegét Demeter Ferenc és Urmánczi Jenő írta. A bábokat, a díszletet és az előadás plakátját Tomos Tünde készítette. Az előadásban szereplő színészek: Balogh Dorottya, László Réka, Takács Enikő és Domokos Szabolcs. Az előadás zenéjét Domokos Előd szerezte. Az Apropó Egyesület és a Puck Bábszínház közös produkcióját Urmánczi Jenő rendezi.

Jegyvásárlás

Jegyek válthatóak előadás előtt egy órával a bábszínház pénztáránál, illetve minden nap reggel 8 és délután 16 óra között jegyfoglalás lehetséges Sipos Krisztina közönségszervezőnél a következő telefonszámon: 0731837693.

Smart city - Kreatív Kolozsvár est

 Kolozsvár - Minerva Ház, január 22., hétfő 19:00

A történelem folyamán sosem volt még olyan intenzív a városiasodás, mint napjainkban. Az ENSZ jelentése szerint a földlakók több, mint fele városokban él. Romániában mintegy 12 millióan laknak városokban, ami az összlakosság 55,1%-át teszi ki, de bőven elmarad az észak-amerikai régióhoz képest, ahol ez az arány 82%.

Az IT iparágat is régóta lázban tartja a kihívás, hogy milyen megoldásokkal lehet élhetőbbé tenni a városokat. Nem véletlen, hogy Japántól Hollandián át számos helyen kísérleteznek egyre komolyabban okosvárosi technológiákkal. Ez viszont nem egy standard folyamat, hiszen minden városnak meg kell birkóznia a maga urbanisztikai és építészeti sajátosságaival.

Első lépés – és a legnagyobb kihívás is egyben – a forgalom és a közlekedés szabályozása, amely Kolozsvár számára is akut probléma. A kérdés, amire választ keresünk: Milyen lesz a jövő városának közlekedése?

Az előadó, Vitézy Dávid a tömegközlekedés és a városi mobilitás szakértője. Pályafutását a budapesti tömegközlekedés javításáért küzdő aktivistaként kezdte. 2010-ben a Budapesti Közlekedési Központ alapító vezérigazgatója. Vezetése alatt elfogadták a főváros új közlekedési stratégiáját és a végrehajtása is számos eredményt hozott: villamosvonalak felújításától a Budai Fonódó villamoshálózat létrehozásáig, több száz új autóbusz, villamos, trolibusz beszerzéséig, a FUTÁR irányítási és tájékoztatási rendszer, a MOL Bubi közbringa-rendszer megindításáig. 2016 óta főigazgatóként felelős a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum rekonstrukciójáért. Közlekedési szakemberként és tanácsadóként közreműködik magyarországi és nemzetközi projektekben.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, viszont a tér befogadóképességére való tekintettel regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékodat itt jelezheted: https://goo.gl/sgJmT6