Az Igen, tessék! mozgalom a kereskedelmi többnyelvűséget bátorító, nonprofit civil szervezet. A kolozsvári székhelyű Igen, tessék! a többnyelvű kiszolgálást, illetve tájékoztatást biztosító erdélyi vállalkozásokat fogja hálózatba. 

Mit nyújt az Igen, tessék! mozgalom a vállalkozók számára?

Betérő ügyfelekkel, többletbevétellel és ingyenes népszerűsítési felülettel segít.

 

Mi az Igen, tessék! mozgalom célja?

Az Igen, tessék! mozgalom célja az anyanyelvű  kiszolgálás és tájékoztatás bátorítása a kereskedelmi életben és a nyilvános terekben. (Így – a teljesség igénye nélkül – az üzletekben, a piacokon, a kávézókban vagy a jegypénztáraknál.) Gazdasági hálózatba gyűjtjük azokat a cégeket, amelyek anyanyelven is fogadják ügyfeleiket.

 

Miért jó az anyanyelvhasználat az érintett közösségnek?

 Több szakmai felmérés is bizonyítja, hogy az anyanyelvhasználat a vásárlók számára többletkényelemmel és kedvező benyomással jár. A nyilvános anyanyelvhasználat elősegíti a közösség otthonosság-érzetét valamint növeli a nyelv használati értékét illetve gazdagítja szótárát. Javítja a nyelv presztízsét: megcáfolhatjuk azt a tévhitet, miszerint az csak az otthoni beszélgetésekre felelne meg. A nyitott hozzáállás így erősíti a közösségi öntudatot, továbbá az iskoláztatás során a nyelvválasztást kedvező irányba befolyásolja.

 

A mozgalom tehát nyelvi jogokért küzd?

Az a fajta értékesítői hozzáállás, amit mi javaslunk, nem képezi jogi szabályozások tárgyát. Azt szorgalmazzuk, hogy az eladók és a szolgáltatók ismerjék fel: ha a vásárlók anyanyelvén igyekeznek tevékenykedni – illetve figyelembe veszik az eltérő kultúrájú vidékek eltérő igényeit, – akkor bevételben is kifejezhető sikerekre számíthatnak. Gazdasági érvekkel és stratégiákkal biztatjuk többnyelvűségre az eladókat, a kulturálisan érzékeny marketing hívei vagyunk.

 

Mi az a kulturálisan érzékeny marketing?

Nem kell gazdasági szakértőnek lenni ahhoz, hogy felismerjük: amennyiben a fogyasztó két, nagyjából azonos színvonalú termék vagy szolgáltatás közül kell válasszon, amellett fog dönteni, amelyik hozzáadott értéket is képes nyújtani. Ez a hozzáadott érték lehet az anyanyelvű kiszolgálás.

 

Tehát az Igen, tessék! mind az eladóknak, mind a vásárlóknak hasznos?

Igen. A fent ismertetett elvek mentén mindenki csak nyer. Az eladók és a vásárlók egymást kiegészítő érdekei miatt a kereskedelem a nyilvános anyanyelvhasználat gyakorlatba ültetésének kiváló színtere. Az anyanyelvű kiszolgálásra áhító fogyasztóknak és az azt biztosító eladónak már csak egymásra kell találnia: így válik az Igen, tessék! mozgalom egy széles piaci rés tapaszává.

 

A többnyelvűség jelensége nem ijeszti el a többségi társadalom tagjait?

Nem. A többségi társadalom tagjai nem veszítenek ezzel a gyakorlattal semmit: ők továbbra is az anyanyelvüket használják vásárláskor, számukra nem változnak a „játékszabályok”. Az erdélyi példát kiragadva, a román cégtulajdonosok többsége biztos benne, hogy a magyar nyelvű kiszolgálással csak ügyfelet és pénzt nyer, nemzettársait nem zavarja a többnyelvűség.

 

Hogyan járul hozzá az anyanyelvű kiszolgáláshoz az Igen, tessék! mozgalom?

Szervezeti hálóba gyűjtjük azokat a cégeket, amelyek anyanyelvű kiszolgálást is biztosítanak. Változatos népszerűsítési felületeink (lásd lentebb) révén a fogyasztókat partnereinkhez irányítjuk. Ezen kívül rendszeresen tartunk olyan figyelemfelkeltő megmozdulásokat illetve adunk ki anyagokat, amelyek a valós többnyelvűség értékeire és hasznára hívják fel a figyelmet.

 

Melyek a hirdetési megoldások?

1Igen,tessék! – Da, poftiţi! feliratozású matrica

Az anyanyelven is kiszolgáló kereskedelmi egységekben a közismert Igen tessék! márka arculatát viselő matricákat ragasztunk ki.

2. Igen, tessék! telefonos tudakozó

Az Igen, tessék! telefonos tudakozó hatórás ügyfélszolgálatban válaszol az anyanyelvű szolgáltatást kereső ügyfelek kérdéseire. A 031 226 3100-as hívószám hétköznaponként 9 és 15 óra között üzemel.

3. Igen, tessék! közösségi havilap

Az Igen, tessék! közösségi havilap egy 24 oldalas, részben színes kiadvány, amelyet  ingyenesen, 18 ezer példányban juttatunk el a kolozsvári és a város környéki magyar háztartásokba. A folyóirat kuriózum az erdélyi médiapiacon, ugyanis más, hasonló példányszámú ingyenes magyar kiadványt nem jegyeznek. A magas reklámhatékonyságon túl kulturális értéke sem elhanyagolható: lapjain a szórakoztató, könnyed anyagok mellett – az Igen,tessék! mozgalom eszmeiségének megfelelően – a tudatos anyanyelvhasználatra nevelő és a nyelvhasználati jogok terén tanáccsal szolgáló cikkeink is rendszeresen helyet kapnak.

4. Ma este - az eseménytár

A Ma este című programfüzet egy ingyenesen terjesztett havi rendszerességgel megjelenő, 18 000 magyar háztartásba eljuttatott kiadvány. A 16 oldalas programfüzetben a kolozsvári és Kolozsvár környéki magyar közösséget megszólító kulturális, szabadidős, szórakoztató programok, rendezvények, események beharangozói, beszámolói kapnak helyet, valamint különböző állandó műsorok, mint például a színház vagy az opera havi műsora.

 

5. Partnereink online katalógusa

 

Az igentessek.ro oldal a magyar nyelvű szolgáltatások gyors megkeresését könnyíti meg. 

 

6. Zöld Okos

A partnervállalkozásokat illetve azok elérhetőségeit listázó füzet. A Zöld Okost a havilapunk január mellékleteként szórjuk, tehát ugyancsak ingyenesen, jelentős mennyiségben juttatjuk el a magyar családok otthonaiba. A könnyebb kereshetőség kedvéért a partnereket tevékenységi csoportokra bontjuk, a kiadványban lakónegyedekre bontott térkép is található.

 

7 Igen, tessék! mobiltelefonos alkalmazás – a mozgalom jövőbeni terve

Az Igen, tessék!-alkalmazás lehetővé teszi, hogy a felhasználó –az internet közismert térképes felületeinek mintájára – magyar utcanevekkel ellátott térképen böngésszen a szolgáltatások után. Az alkalmazásfigyelembe veszi majd a felhasználó valós idejű földrajzi helyzetét és keresési igényeit. Kiemelten fontosnak találjuk ezt a projektet, a fiatalság körében ugyanis akkor nyerhet teret a magyar nyelvhasználat igénye, ha az gyors és gyakorlatias úton is elérhető.

 

Mibe kerül az Igen, tessék mozgalomhoz való csatlakozás?

Az Igen, tessék! partnerei ingyen csatlakozhatnak. Egyetlen feltétel, hogy biztosítsák az anyanyelvhasználat bizonyos formáját – legalább egy váltásban, legalább egy kiszolgáló révén. A mozgalom által fenntartott csatornákon ugyanakkor fizetős reklámfelületek is vásárolhatóak.

 

Miből fedezi költségeit az Igen, tessék! mozgalom?

A mozgalom pályázatokból, fizetős reklámfelületeinek értékesítéséből és a kulturálisan érzékeny marketing híveinek adományaiból tartja fenn magát.

 

Az Igen, tessék! mozgalom kizárólag a magyaroknak szól?

Az Igen, tessék mozgalomcélja, hogy a kulturálisan érzékeny marketing támogatása révén minél több romániai és az országhatárokon túli nyelvi közösség javára ténykedjen. Bár eddig a romániai, magyar nyelven beszélő ügyfelek marketingjére figyeltünk, a mozgalom a közeljövőben más romániai kisebbségek és a szomszédos országok (Ukrajna, Magyarország) román nyelvű közösségeinek lakóterületeire is terjeszkedni kíván, hogy minél többen élvezhessék a kultúrájukat figyelembe vevő marketing előnyeit.

 

Az Igen, tessék! - Da,poftiți Egyesület munkáját támogatja a Bethlen Gábor Alap, a Communitas Alapítvány, Kolozs megye tanácsa és helyi támogatók.