A Café Bulgakovot 2002. június 12-én szentelte föl a magyar költészet fejedelme, Faludy György. A hely mára Erdély egyik legismertebb kávéházává nőtte ki magát.

A Virág utcai épület elülső részét a Szabó család építette, 1840–1843 között. A 19. század végén kibővítették, majd a 20. század hatvanas éveiben még hozzáépítettek. Állítólag az aranyidőkben bordélyházként fungált.

A Bulgakov kávéház az évek során befogadott és otthont adott olyan eseményeknek, mint a Bretter György Irodalmi Kör (ex Gaál Gábor) és a Mirakolix társasjáték-klub, ugyanakkor számtalan könyvbemutatónak szolgált színhelyül. Emellett a Bulgakov szárnyai alatt jött létre a Kolozsvári Literátor Klub és a Széfeddin Sefket Filmklub.

Bár a kávézó évről évre csinosodik, és napjainkban az egyik legnépszerűbb kolozsvári lokál, hűek maradtunk eredeti célközönségünkhöz, áraink továbbra is diákzsebre szabottak. Minőségi szolgáltatások elfogadható árakon, otthonosság és kultúráltság – ez a Bulgakov titka.

A 2010-ben megnyitott Macskaház táncházaknak, gitáresteknek, kisebb koncerteknek és különböző zenés, táncos mulatságoknak ad otthont.